Rektorsbrev

Bromma den 29 april 2020

Rektorsbrev 29 april 2020

Hej alla föräldrar på Höglandsskolan.

Det är en annorlunda vår i år och i skolan har vi hela tiden fått justera verksamheten för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det som utbildningsförvaltningen anvisat oss. Jag har meddelat er det i flertalet rektorsbrev under denna tid. Nu har vi även fått ta beslut om hur den sista delen av läsåret ska hanteras inklusive våra skolavslutningar.

Skolavslutningen

Att ha skolavslutning i kyrkan som vi brukar får vi inte. Ni föräldrar kommer inte heller att få delta i våra avslutningar. Det är smärtsamt men det är vad som föreskrivs. Vi ska göra allt för att avslutningarna ändå ska bli så stämningsfulla de bara kan för eleverna.

Alla klasser F-åk 8 kommer att ha sina avslutningar i klassrummen. Våra musiklärare kommer att vara engagerade så de yngre eleverna får sjunga sommarsångerna så klart. Blir det som vi tänkt kommer ni sedan att få se dessa digitalt. Givetvis kommer vi att ha utdelningar av diplom, priser och stipendier som vanligt men klassvis.

Avslutningarna kommer att vara på förmiddagen, tider kommer senare. För de elever som tillhör fritids och fritidsklubb finns möjlighet att gå dit efter avslutningen om ni inte tar hem era barn och firar in sommaren med dem. Viktigt att meddela fritids om ni kommer denna dag då vi behöver beställa lunch separat till dem eftersom matsalen kommer att vara upptagen, se fritids egen information.

Årskurs 9.

Det är våra 9:ors sista avslutning på Höglandsskolan och vi vill göra den så minnesvärd vi bara kan, trots att den blir annorlunda.

Vi kommer att ha deras avslutningslunch på avslutningsdagen istället för veckan innan som vi brukar. Lunchen kommer att serveras i matsalen och det blir vi vuxna som serverar på den för att minimera antalet personer i matsalen. Vid lunchen blir det tal, sång och musik. Vi kommer att ha stipendieutdelning och prisutdelning. Ja, vi försöker att göra den så traditionell som möjligt. Efter lunchen samlas klasserna klassvis för betygsutdelning och att säga hej då till sina lärare och klasskamrater. Tyvärr kan inte ni föräldrar delta i detta. Ni har även säkert nåtts av informationen att avslutningsbaler inte heller är tillåtna att genomföra.

Lunch och avslutning för åk 9 är 11.30 -ca13.30

Övriga arrangemang i slutat på terminen.

Vi har i personalgruppen gått igenom de övriga arrangemang vi har denna tid på skolan. De arrangeras utifrån perspektivet att hålla avstånd, ha små grupper och tidssätta med mellanrum så inte grupper krockar. Ni får information om det i veckobreven vad som gäller för era barns klasser.

Estetveckan

En av finalerna på våra läsår brukar vara estetveckan för årskurs 9 slutet på maj. Det är den veckan då nians elever endast arbetar i slöjd, bild och musik. Vanligtvis får sedan både ni föräldrar i åk 9 och vi i skolan ta dela av detta genom vernissage och konsert. I år blir även det annorlunda. Eleverna i skolan kommer att i små grupper med glest emellan att få se utställningarna, men inga föräldrar tyvärr. Men vi löser det genom att utställningen och musikframträdandet kommer att läggas upp digitalt så ni får del av det på det sättet. Även 9:ornas arbete med konsten i tunnelbanan som brukar ställas ut på Höglandsskolans dag kommer att läggas ut digitalt.

Valborg

Närmast har vi Valborg i antågande. Vår tradition är då att samla alla elever på skolgården för att hälsa våren välkommen. Jag håller tal om våren, elevrådets ordförande för åk 7-9 håller tal till Höglandsskolan. Därefter sjunger vi Vintern rasat ut….Detta kommer vi inte att kunna ha på detta sätt i år. Musiklärare Lena och jag kommer att träffa alla klasser i F-6 och prata om våren och sjunga Vintern rasat ut..så vi får lite vårkänsla i alla fall.

Denna dag kommer åk 7-9 att har orientering så de får njuta av vårens intåg på detta sätt.

Skolresor och läger i augusti pga Corona

Strax efter skolstart i augusti brukar åk 6 åka på lägerskola till Vässarö och åk 9 planera skolresa. I dagsläget vet vi inte hur Coronaläget är då. Jag har ställt frågan till förvaltningen om vad de säger om genomförande av dessa. Jag har ännu inte fått svar och jag tror det är svårt i dagsläget att veta hur vi har det i augusti. Jag har dock svårt att tro att Coronaläget då ska vara helt lugnt. Jag skulle rekommendera er att redan nu överväga att flytta dessa resor till nästa vår istället.

Jag önskar er alla en trevlig Valborg och Glad vår!

Sandie Sandquist, rektor

Rektorsbrev 14 april 2020