Rektorsbrev

Bromma den 5 juni 2020

Hej alla föräldrar på Höglandsskolan.

Ett märkligt läsår går mot sitt slut och på tisdag firar vi in sommarlovet med våra elever.

Vi har, trots de restriktioner som varit under våren, genomfört de flesta planerade evenemangen som tillhör vårterminen. Det har fungerat så bra det kunnat och alla medarbetare har hela tiden varit ambitiösa och uppfinningsrika för att genomföra aktiviteterna på ett covid19 -säkert sätt. Givetvis har vi saknat Samlingar, Höglandsskolan dag och 9:ornas konsert som avslutar den traditionella estetveckan. En och annan har säkert även saknat de nationella proven som uteblev för de flesta klasser. Estetveckans utställning där eleverna i åk 9 ställer ut sina arbeten som de arbetat med i bild och slöjd har alla elever på skolan fått besöka i små grupper. Föräldraföreningen fixade mousserande dryck och tilltugg till ”konstnärerna” och våra estetlärare fick varsin blomma, en så fin gest, tack föräldraföreningen. Bilder från utställningen finns på instagram för slöjden: hogland­_slojd och för bilden: hogland.bild. titta gärna in där.

Samlingar och Höglandsskolans dag

Vi har beslutat att till hösten kommer eleverna att få göra sina samlingar även om det är pandemirestriktioner.  Vi kommer i så falla att filma dem istället för att visa upp dem i aulan.

Vi hade, som jag informerat er om tidigare, en plan på att ha en extra Höglandsskolans dag under hösten. Vi har tillsammans med föräldraföreningen beslutat att inte genomföra den, vi vet inte hur coronaläget är då samt att det blir för mycket att organisera och genomföra på kort tid. Höglandsskolans dag blir endast i maj nästa läsår, se läsårsagendan nedan.

Tisdagens skolavslutning

På tisdag är det skolavslutning och i år blir det, som jag tidigare meddelat, klassvis i respektive klassrum. Jag och biträdande rektor Cathrin Wiström har fördelat oss och kommer tillsammans med musiklärare Lena Eklund att gå runt och önska Glad sommar till alla elever i sina klasser. Vi kommer då att dela ut diplom till Trivselledarna, elevrådsrepresentanterna och priser för Kängurumattens tävling samt sjunga in sommarlovet.

Vi har planerat att göra 9:ornas avslutning så likt den i kyrkans som vi brukar.

Vi börjar med lunch i matsalen kl 11.30. För att minimera antalet personer där så deltar endast personal från arbetslag 7-9 och personal eleverna haft tidigare år som ännu arbetar på skolan och vi i skolledningen. Några av oss vuxna kommer att servera lunchen.

Därefter samlas vi utspridda i aulan. Då blir det hälsningar, stipendieutdelning, känguruutdelning, tal och sommarlovssång. Eleverna samlas sedan i respektive klassrum för att säga hej då till sina mentorer och varandra. Vi önskar 9:orna varmt lycka till med sina fortsatta studier och framtid. Vi hoppas att de har med sig sin tid på Höglandsskolan med värme i sina hjärtan. Vi kommer att sakna dem. Tack även till er föräldrar som i och med att ert barn går ut 9an lämnar oss på Höglandsskolan.

Betygen

Vi har på skolan beslutat att inte dela ut betygen på avslutningsdagen. Vi kommer att skicka dem med posten så de kommer dagen efter skolavslutningen. Skolavslutningar är en dag då man firar av skolåret och njuter av det arbete man gjort under läsåret och man ska vara nöjd med det. Ibland kan att få betyget förstöra just den stämningen. Vi vill att eleverna ska få öppna sina betyg hemma i lugn och ro, inte behöva jämföra med andra utan bara ta del av sina egna. Därför har vi beslutat att från och med i år skicka hem betygen för alla elever.

Skolstarten i höst

Eleverna börjar skolan igen onsdagen den 19 augusti. Kl 10 samlas alla elever i årskurs 2 -9 på skolgården. Förskoleklassen och årskurs 1 samlas på Virvel kl 10.

Höstens föräldramöte

Vi kommer att ha några föräldramöten redan på första skolstartsdagen eftersom vi inte har kunnat ha de informationsmöten vi brukar inför att man ska börja ett nytt stadium eller börja på Höglandsskolan.

Vi börjar gemensamt i aulan för alla klasser utom förskoleklassen. Därefter går man till respektive klassrum med klassens mentor.

Tiderna för alla möten är 18-18.45 i aulan. 19-20 i klassrummet. (förutom förskoleklassen som har eget utskick om tider)

19/8. Förskoleklass årskurs 4 och7.

1/9 Årskurs 1, 2, 3 och 5

3/9 Årskurs 6, 8, 9

Skolledningen nästa läsår

Jag har glädjen att meddela att vi är klara med rekrytering inför nästa läsår av biträdande rektor med ansvar för årskurs 7-9. Det är Julia Persson som börjar arbeta hos oss. Julia är erfaren skolledare och vi ser fram emot att få ha henne i vårt ledningsteam.

Avslutningsvis vill jag tacka er alla föräldrar för ett gott samarbete under läsåret. Jag uppskattar när ni hör av er om det är något ni funderar på. Det är alltid bäst när vi kan lösa saker och ting som dyker upp gemensamt.

Jag önskar er alla en skön sommar och tack för detta läsår.

Sandie Sandquist

Nästa läsår för eleverna:

Höstterminen 2020

Höstterminens första dag: 19 augusti