Rektorsbrev februari

Hej alla föräldrar på Höglandsskolan!

Fredag den 23 februari 2018

Vilket härligt vinterväder vi har så här inför sportlovet. Nu önskar vi att det håller i sig så alla lediga kan vara ute och njuta av snö, sol och frisk luft. Alla våra elever och även medarbetare är nu väl värda en ledig vecka. De arbetar alla idogt, eleverna för att lära sig så mycket som möjligt och alla medarbetare som varje dag gör sitt yttersta för att eleverna ska få den bästa skoldagen.

Utöver det vanliga skolarbetet med eleverna har vi på skolan ägnat oss åt att sammanställa förra året och dess resultat i en Verksamhetsberättelse för 2017. Därefter har vi satt upp nya mål och handlingar i en Verksamhetsplan för 2018. Vi skriver ju dessa sedan några år tillbaka årsvis och inte läsårsvis. Dessa båda är alldeles färska och ännu inte helt genomgångna av förvaltningen, men jag bifogar dem ändå så kan ni läsa och begrunda om vår verksamhet. Ha en trevlig lässtund.

Duktiga elever

Alla våra elever är mycket duktiga och gör sitt yttersta varje dag för att ta emot den kunskap som erbjuds i skolan. Här kommer ett litet axplock från vårterminen.

Från 7-9 lagets elever

Matematik

Årskurs 8 har gått vidare i matematiktävlingen Sigma. Sigma är en matematiktävling för elever i årskurs 8 i Sverige och de nordiska länderna. Den går ut på att klassen samarbetar och löser 8 matematikuppgifter. Våra elever har nått fina resultat och nu gått vidare till semifinalen på KTH. Grattis och lycka till i semin.

Teknik

Våra klasser i årskurs 8 har deltagit bland 167 klasser i Stockholmregionens tävling Teknikåttan. 18 klasser har gått vidare till kvartsfinal och en av dem är vår klass 8A. Grattis och lycka till i kvarten.

Slöjdutställning konstverk

Årskurs 9 har gjort sitt årliga arbete med konstverk i slöjden inspirerade från tunnelbanans konst. Detta har de visat i en utställning för sina föräldrar och alla skolans elever. Det är fantastiska konstverk som de framställer och som de skriver en liten förklaring till om hur de tänkt när de skapat sitt verk.

Vi har nu sparat dessa och de kommer att ställas ut på Höglandskolans dag så ni alla får se dem. Nedan får ni en förhandstitt på tre av konstverken.

Från 4-6

Alla hjärtans dag uppmärksammar eleverna genom att årskurs 6 bjuder in alla 4:or och 5:or till något evenemang hos sig. I år var det sagotema som gällde, det blev besök både hos Bockarna Bruce, Askungen och Hans och Greta. Det blir en härligt kamratskapande dag.

Årskurs 1

Vi har njutit av årskurs 1 som gjorde sin Samling om Bokstavresan och de var så duktiga. Ni kan tänka er att det inte är helt lätt att få dessa unga elever att vara på rätt plats vid rätt tillfälle i spelet och dessemellan vänta tyst i kulisserna. Men de lyckades på bästa sätt när de väl var dags för föreställningen. Det är så kul att se att våra elever lär sig så mycket på flera olika sätt genom att göra en Samling.

Förskoleklassen

Om några veckor ska våra allra yngsta elever i förskoleklassen ha sin första Samling och de tränar för fullt till detta. Det är så här det börjar, går man hos oss till och med årskurs 9 så har man under sin skoltid gjort Samling 10 gånger.

Årskurs 3 har med sin samling Häxorna gjort en kort extra föreställning när vi hade informationskväll inför skolvalet till nästa läsår. Det kändes mycket bra, att utöver den vanliga informationen på ett sådant möte, visa ett tydligt exempel på vad det innebär att gå på Höglandsskolan. Vi tackade eleverna dagen efter med tårta för deras fina insatser.

Årskurs 2 har nu det spännande arbetsområdet rymden på gång, ett område som väcker många frågor som eleverna skriver faktatexter om.

Skidresan årskurs 7-9

I år gick skidresan till Romme Alpin och det var en mycket lyckad dag så väl som arrangemangmässigt från Romme, som en dag med bra skidföre, organisation på platsen och nöjda elever. Vi tackar föräldraföreningen för bidraget till att kunna genomföra denna resa. De som inte var med på skidresan åkte skridskor på hemmaplan.

Höglandsskolans dag, 3/5

Som jag och föräldraföreningen meddelat blir årets Höglandsskolans dag den 3 maj. Tiden är ca kl 16-18.30. (återkommer längre fram om exakt tid). Vi arbetar med lite förändring av innehållet till att blir mer öppet för att ni som besökare ska kunna se fler verksamheter än tidigare. Vi återkommer med hur det blir, men försäljningen blir givetvis kvar.

Kompledigt 30/4

Både elever och lärare kommer att vara komplediga för Höglandsskolans dag redan innan, det vill säga måndagen den 30 april som är Valborgsmässoafton. Tisdag den 1 maj är lovdag. Det innebär så klart att det är obligatorisk närvaro för eleverna på Höglandsskolans dag.

Nästa läsårs agenda för eleverna är klar och ser ut så här:

Höstterminen:
20/8-21/12.
Lov:
vecka 44

Vårterminen:
9/1-11/6
Sportlov: vecka 9
Påsklov: vecka 16
Lov: 31 maj

Utöver det kommer ytterligare studiedagar att läggas ut för personal som blir lediga dagar för eleverna. Vi återkommer med dessa datum.

Med detta önskar jag er alla som är lediga en skön ledighet och välkomna tillbaka till skolan igen vecka 10.

Sandie Sandquist

rektorsbrev_till_foraldrar_februari_2018.pdf